Groep 8 Piramiden maakt bijenhotel.

Leerlingen van groep 8 van de basisschool De Piramiden hebben vrijdagmiddag 28 maart 2014 een bijenhotel gemaakt voor de Appelhof in Winsum.

De Belangenvereniging ’t Oldehof en Peerdewask heeft het initiatief genomen om de school te benaderen om een dergelijk bijenhotel te maken. Met middelen het Prins Bernhard Cultuurfonds, in het kader van het project Groene Knopen en Rode Draden,  via Landschapsbeheer Groningen is een casco gemaakt van een bijenhotel door Werkpro Ewsum in Middelstum. De leerlingen hebben de bijenhotel afgebouwd. Met behulp van Werkpro Ewsum is het gevaarte vervolgens geplaatst. Naast de bijenhotel hebben de leerlingen ook vogelkastjes gemaakt en opgehangen rond de Appelhof en  extra bessenstruiken langs de randen geplant.

Vogelhuisjes met begeleiding van Ronnie.

Bessenstruiken planten o.l.v. Ewout

In toenemende mate sterven bijen uit die noodzakelijk zijn voor de bevruchting van bloemen, planten en ook fruitbomen. Daarmee loopt ook onze voedselvoorziening gevaar.  De sterfte van bijen wordt veroorzaakt door een lagere weerstand ten gevolge van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Door extra mogelijkheden te creëren waar bijen kunnen nestelen en vertoeven worden overal in het land bijen- en insectenhotels geplaatst. Het gaat hier niet om bijenvolken zoals bij een imker maar om de zogenaamde solitaire of wilde bijen. In Nederland zijn ongeveer 350 soorten wilde bijen. Ze zijn niet gevaarlijk en ze steken ook niet omdat de angel te klein is om door de huid te prikken. Ze maken hun nesten in kleine gaten variërend van 3-8 mm. Ze leggen een ei en voedsel in deze gaten en metselen de ingang dan dicht. Vandaar dat ze ook wel metselbijen worden genoemd. Als een ei uitkomt wordt het voedsel genuttigd. Als de bij voldoende is gegroeid breekt hij de gemetselde ingang zelf open.

Geef een reactie